Tortilla z falafelem i warzywami

Oceń:
(3 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1645
Tortilla z falafelem i warzywami
fot. Timolina (elements.envato.com)

Składniki:

  • 6 pomidorków cherry
  • 4 liście sałaty strzępiastej
  • 2 placki tortilli
  • 1 czerwona papryka chili
  • 1 cytryna
  • 1 czerwona cebula
  • natka zielonej pietruszki
  • zielony koperek
  • Falafel:
  • 400 g ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • pieprz czarny mielony
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Sałatę wyłożyć na placki tortilli. Dodać do tego pokrojone w cienkie plastry pomidorki cherry oraz czerwoną cebulę. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w cienkie plastry i dodać do całości.

Przygotować falafel: ciecierzycę opłukać pod bieżąca wodą, przesypać ją do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawała i moczyć przez 2,5 godziny. Po namoczeniu ciecierzycę odsączyć z wody i przełożyć ja do miksera.

Dodać do tego obrany ze skóry czosnek i wsypać wszystkie przyprawy. Całość zmiksować mikserem na jednolita masę i uformować z niej ręcznie małe kulki. Wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu i smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu kulki wyciągnąć z oleju łyżką cedzakową i dodać do tortilli z warzywami.

Wszystko posypać zielonym koperkiem, natką zielonej pietruszki i skropić sokiem z cytryny.

Komentarze (1)

Wogole nie wyszlo. Kulki ledwo mozna uformowac a jak juz sie smaza to sie cale rozleciały. Byla proba z dodaniem wody nawet ale nie nie pomogło. Nie wiem jak można tak ludzi trollować i naciągać. Pieniądze wyrzucone w błoto.
Nie polecam

Podobne przepisy

Więcej przepisów