Tortilla po hiszpańsku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1158
Składniki:
- 350 g ziemniaków
- 4 jajka
- 3 żółtka jaj
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Ziemniaki umyć, osączyć z wody i pokroić w cienkie plastry. Cebulę z czosnkiem obrać ze skory, pokroić drobno i razem z pokrojonymi wcześniej ziemniakami smażyć na rozgrzanej oliwie na patelni do miękkości ziemniaków. Kiedy ziemniaki zmiękną, jajka wbić do rondla, roztrzepać je widelcem z przyprawą do ziemniaków, szczyptą soli oraz pieprzu i zalać całość na patelni. Wszystko smażyć na rumiany kolor, po czym gorące wyłożyć na talerz. Następnie żółtka przełożyć do kubka, roztrzepać je widelcem i polać nimi potrawę.
Komentarze (0)