Tortilla po hiszpańsku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1158
Tortilla po hiszpańsku
fot. Foodista / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 350 g ziemniaków
  • 4 jajka
  • 3 żółtka jaj
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Ziemniaki umyć, osączyć z wody i pokroić w cienkie plastry. Cebulę z czosnkiem obrać ze skory, pokroić drobno i razem z pokrojonymi wcześniej ziemniakami smażyć na rozgrzanej oliwie na patelni do miękkości ziemniaków. Kiedy ziemniaki zmiękną, jajka wbić do rondla, roztrzepać je widelcem z przyprawą do ziemniaków, szczyptą soli oraz pieprzu i zalać całość na patelni. Wszystko smażyć na rumiany kolor, po czym gorące wyłożyć na talerz. Następnie żółtka przełożyć do kubka, roztrzepać je widelcem i polać nimi potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów