Tortellini z serem i orzeszkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2700
Składniki:
- 10 g orzeszków pinii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki mielonego majeranku
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki cieplej wody
- Wypełnienie:
- 300 g białego sera twarogowego
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 0,5 łyżeczki świeżo tartej gałki muszkatołowej
- garść świeżej bazylii
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę. Wbić do niej jajka, wlać 2 łyżki ciepłej wody i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione rozwałkować na grubość 0,5 mm i wyciąć kubkiem krążki.
Przygotować wypełnienie: ser twarogowy przepuścić przez maszynkę do mięsa. Przepuszczony wymieszać z tartym parmezanem i umytą oraz pokrojoną drobno bazylią. Dodać do tego śmietanę, doprawić do smaku pieprzem i wyspać gałkę muszkatołową. Całość dokładnie wymieszać, po czym przełożyć łyżeczką na wycięte krążki ciasta.
Wszystko zlepić ręcznie, po czym złożyć na pół, tworząc uszka i ponownie zlepić. Zlepione wrzucić do garnka z gotującą się wodą i gotować przez 3 minuty. Ugotowane wyciągnąć łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz. Następnie rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni i dodać do tego orzeszki pinii. Smażyć je przez 1 minutę na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i dodać do całości. Gotową potrawę posypać majerankiem.
Przygotować wypełnienie: ser twarogowy przepuścić przez maszynkę do mięsa. Przepuszczony wymieszać z tartym parmezanem i umytą oraz pokrojoną drobno bazylią. Dodać do tego śmietanę, doprawić do smaku pieprzem i wyspać gałkę muszkatołową. Całość dokładnie wymieszać, po czym przełożyć łyżeczką na wycięte krążki ciasta.
Wszystko zlepić ręcznie, po czym złożyć na pół, tworząc uszka i ponownie zlepić. Zlepione wrzucić do garnka z gotującą się wodą i gotować przez 3 minuty. Ugotowane wyciągnąć łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz. Następnie rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni i dodać do tego orzeszki pinii. Smażyć je przez 1 minutę na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i dodać do całości. Gotową potrawę posypać majerankiem.
Komentarze (0)