Sałatka rybna z makaronem i warzywami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2428
Sałatka rybna z makaronem i warzywami
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 100 g zielonego groszku
  • 25 g wędzonej sardeli
  • 15 g orzeszków nerkowca
  • 2 marchewki
  • 2 liście kapusty włoskiej
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 kalafior
  • 1 zielony ogórek
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kalafiora podzielić na różyczki. Marchew obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Pokrojone warzywa przełożyć do osobnych rondli, zalać je wodą w taki sposób, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Liście kapusty włoskiej przełożyć do miski, zalać wrzącą wodą i trzymać przez 2 minuty. Potem odcedzić i pokroić je na kawałki. Ogórka obrać ze skóry i pokroić w ćwiartki. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego orzechy nerkowca oraz ugotowanego wcześniej kalafiora. Oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i smażyć do czasu, aż kalafior się przyrumieni. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć do ugotowanego makaronu. Dodać do tego pozostałe warzywa, osączony z zalewy zielony groszek oraz rozdrobioną na małe kawałki wędzoną sardelę. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów