Sałatka rybna z makaronem i warzywami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2653
Składniki:
- 100 g zielonego groszku
- 25 g wędzonej sardeli
- 15 g orzeszków nerkowca
- 2 marchewki
- 2 liście kapusty włoskiej
- 2 szklanki wrzącej wody
- 2 łyżki oleju
- 1 kalafior
- 1 zielony ogórek
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Kalafiora podzielić na różyczki. Marchew obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Pokrojone warzywa przełożyć do osobnych rondli, zalać je wodą w taki sposób, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Liście kapusty włoskiej przełożyć do miski, zalać wrzącą wodą i trzymać przez 2 minuty. Potem odcedzić i pokroić je na kawałki. Ogórka obrać ze skóry i pokroić w ćwiartki. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego orzechy nerkowca oraz ugotowanego wcześniej kalafiora. Oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i smażyć do czasu, aż kalafior się przyrumieni. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć do ugotowanego makaronu. Dodać do tego pozostałe warzywa, osączony z zalewy zielony groszek oraz rozdrobioną na małe kawałki wędzoną sardelę. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)