Tortellini z serem i szpinakiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1538
Tortellini z serem i szpinakiem
fot. Merinka (elements.envato.com)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 600 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2 łyżki letniej wody
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 350 g sera ricotta
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • pieprz czarny mielony
  • Ponadto:
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu
  • świeża bazylia do dekoracji

Opis przygotowania:

Bazylię umyć i odsączyć z wody.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Wbić do tego jajka, wlać letnią wodę, wyrobić gładkie ciasto, rozwałkować na grubość 3 mm i pokroić je na kwadraty 10x10 cm.

Przygotować farsz: szpinak rozmrozić i odlać z niego nadmiar wody. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni na średnim ogniu. Po zeszkleniu dodać do tego rozmrożony wcześniej szpinak, doprawić go do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz gałką muszkatołową, po czym wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć to z ognia, lekko przestudzić i dodać do tego ser ricotta. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć łyżką na wycięte wcześniej kwadraty z ciasta. Wszystko zawinąć w "uszka", skleić ręcznie i wrzucić do 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody w rondlu.

Gotować przez 3 minuty, po tym czasie wyciągnąć je łyżką cedzakową i przełożyć na talerz. Posypać startym parmezanem i udekorować umytą i odsączoną z wody świeżą bazylią.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów