Tortellini z serem i szpinakiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1778
Składniki:
- Ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 2 łyżki letniej wody
- szczypta soli
- Farsz:
- 400 g mrożonego szpinaku
- 350 g sera ricotta
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- pieprz czarny mielony
- Ponadto:
- 2 łyżki świeżo startego parmezanu
- świeża bazylia do dekoracji
Opis przygotowania:
Bazylię umyć i odsączyć z wody.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Wbić do tego jajka, wlać letnią wodę, wyrobić gładkie ciasto, rozwałkować na grubość 3 mm i pokroić je na kwadraty 10x10 cm.
Przygotować farsz: szpinak rozmrozić i odlać z niego nadmiar wody. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni na średnim ogniu. Po zeszkleniu dodać do tego rozmrożony wcześniej szpinak, doprawić go do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz gałką muszkatołową, po czym wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć to z ognia, lekko przestudzić i dodać do tego ser ricotta. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć łyżką na wycięte wcześniej kwadraty z ciasta. Wszystko zawinąć w "uszka", skleić ręcznie i wrzucić do 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody w rondlu.
Gotować przez 3 minuty, po tym czasie wyciągnąć je łyżką cedzakową i przełożyć na talerz. Posypać startym parmezanem i udekorować umytą i odsączoną z wody świeżą bazylią.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Wbić do tego jajka, wlać letnią wodę, wyrobić gładkie ciasto, rozwałkować na grubość 3 mm i pokroić je na kwadraty 10x10 cm.
Przygotować farsz: szpinak rozmrozić i odlać z niego nadmiar wody. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni na średnim ogniu. Po zeszkleniu dodać do tego rozmrożony wcześniej szpinak, doprawić go do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz gałką muszkatołową, po czym wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć to z ognia, lekko przestudzić i dodać do tego ser ricotta. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć łyżką na wycięte wcześniej kwadraty z ciasta. Wszystko zawinąć w "uszka", skleić ręcznie i wrzucić do 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody w rondlu.
Gotować przez 3 minuty, po tym czasie wyciągnąć je łyżką cedzakową i przełożyć na talerz. Posypać startym parmezanem i udekorować umytą i odsączoną z wody świeżą bazylią.
Komentarze (0)