
Gryka ze szpinakiem i rodzynkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1349

Składniki:
- 250 g kaszy gryczanej jasnej
- 250 g świeżego szpinaku
- 150 g rodzynek
- 50 g łuskanego słonecznika
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka wrzącej wody
- sól
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie. Szpinak opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z wody. Kaszę opłukać wodą, przesypać ją do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, dodać do tego sparzone wcześniej rodzynki i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry i zeszklić go na klarowanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać szpinak i oprószyć go szczyptą soli. Szpinak smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się zeszkli. Wtedy ściągnąć go z ognia i dodać do potrawy na talerzu. Wszystko posypać łuskanym słonecznikiem.
Komentarze (0)