Gryka ze szpinakiem i rodzynkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1040
Gryka ze szpinakiem i rodzynkami
fot. Lablascovegmenu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g kaszy gryczanej jasnej
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 150 g rodzynek
  • 50 g łuskanego słonecznika
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • sól

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie. Szpinak opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z wody. Kaszę opłukać wodą, przesypać ją do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, dodać do tego sparzone wcześniej rodzynki i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry i zeszklić go na klarowanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać szpinak i oprószyć go szczyptą soli. Szpinak smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się zeszkli. Wtedy ściągnąć go z ognia i dodać do potrawy na talerzu. Wszystko posypać łuskanym słonecznikiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów