Ajo blanco

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1862
Ajo blanco
fot. cyclonebill / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 100 g winogron zielonych
  • 3 łyżki octu winnego sherry
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tłuczonych pistacji
  • 2 szklanki wody mineralnej niegazowanej
  • 2 kromki pszennego chleba bez skórki
  • 1 szklanka mielonych migdałów
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Winogrona umyć, osączyć z wody i przekroić na połówki. Kromki chleba zalać 1 szklanką mineralnej wody, moczyć przez 10 minut, po czym odcisnąć z nadmiaru wody. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i przełożyć do miksera. Wsypać do tego mielone migdały, dodać osączone z wody kromki chleba, wlać ocet i oliwę z oliwek. Następnie zalać 1 szklanką wody mineralnej, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zmiksować mikserem i przełożyć na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, wymieszać i przelać na talerz. Gotową potrawę udekorować pokrojonym wcześniej winogronem i posypać tłuczonymi pistacjami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów