Ajo blanco
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2068
Składniki:
- 100 g winogron zielonych
- 3 łyżki octu winnego sherry
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki tłuczonych pistacji
- 2 szklanki wody mineralnej niegazowanej
- 2 kromki pszennego chleba bez skórki
- 1 szklanka mielonych migdałów
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Winogrona umyć, osączyć z wody i przekroić na połówki. Kromki chleba zalać 1 szklanką mineralnej wody, moczyć przez 10 minut, po czym odcisnąć z nadmiaru wody. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i przełożyć do miksera. Wsypać do tego mielone migdały, dodać osączone z wody kromki chleba, wlać ocet i oliwę z oliwek. Następnie zalać 1 szklanką wody mineralnej, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zmiksować mikserem i przełożyć na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, wymieszać i przelać na talerz. Gotową potrawę udekorować pokrojonym wcześniej winogronem i posypać tłuczonymi pistacjami.
Komentarze (0)