Leche Flan
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 6126
Składniki:
- 10 żółtek
- 2 puszki skondensowanego mleka po 390 g
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- Na karmel:
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki wody
- 1 arkusz folii spożywczej
Opis przygotowania:
Żółtka ubić trzepaczką w misce, wlać do nich 1 puszkę mleka skondensowanego i ponownie ubić. Następnie wlać 1 łyżkę ekstraktu waniliowego i dokładnie wymieszać. Do wymieszanych składników wlać drugą puszkę mleka skondensowanego i całość ponownie ubić.
Przygotować karmel: cukier przesypać do rondla, postawić na małym ogniu, wlać wodę i mieszając karmelizować, aż do uzyskania płynnego karmelu. Gdy tak się stanie, ściągnąć z ognia i wlać do powstałego karmelu wszystkie wymieszane składniki, ale nie mieszać. Całość przykryć szczelnie folią spożywczą, wstawić do dużego garnka zalanego wodą i gotować na parze przez 20 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia, odwinąć folię, przestudzić, odciąć nożem od brzegów rondla i przewracając do góry nogami, przełożyć na talerz.
Przygotować karmel: cukier przesypać do rondla, postawić na małym ogniu, wlać wodę i mieszając karmelizować, aż do uzyskania płynnego karmelu. Gdy tak się stanie, ściągnąć z ognia i wlać do powstałego karmelu wszystkie wymieszane składniki, ale nie mieszać. Całość przykryć szczelnie folią spożywczą, wstawić do dużego garnka zalanego wodą i gotować na parze przez 20 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia, odwinąć folię, przestudzić, odciąć nożem od brzegów rondla i przewracając do góry nogami, przełożyć na talerz.
Komentarze (0)