Kofta w sosie jogurtowo-miętowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2480
Kofta w sosie jogurtowo-miętowym
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 cebule
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki z oliwek
  • 1 kg wołowej karkówki bez kości
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • sól
  • pieprz
  • Na sos:
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 garść świeżej mięty
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Opis przygotowania:

Karkówkę wołową pokroić na kawałki, przemielić przez maszynkę do mięsa i przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry pokroić w drobną kostkę i dodać po przemielonego mięsa. Następnie dodać do tego mieloną kolendrę, kminek, cynamon, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i wlać do tego oliwę z oliwek. Całość dokładnie wyrobić ręcznie. Wyrobione składniki nałożyć na długie patyczki od szaszłyków i przełożyć na aluminiowa tackę od grilla. Całość piec na rozpalonym grillu do czasu zarumieniania się z każdej strony. Upieczone ściągnąć z grilla i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry i przepuścić przez praskę. Miętę umyć, osączyć z wody, drobno posiekać i wymieszać z przepuszczonym czosnkiem. Potem wlać do tego jogurt
naturalny, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i dodać do całości.

Pomidory umyć, osączyć z wody, pokroić w kostkę i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów