Kofta w sosie jogurtowo-miętowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2480
Składniki:
- 2 cebule
- 2 pomidory
- 2 łyżki z oliwek
- 1 kg wołowej karkówki bez kości
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- sól
- pieprz
- Na sos:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 garść świeżej mięty
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Opis przygotowania:
Karkówkę wołową pokroić na kawałki, przemielić przez maszynkę do mięsa i przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry pokroić w drobną kostkę i dodać po przemielonego mięsa. Następnie dodać do tego mieloną kolendrę, kminek, cynamon, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i wlać do tego oliwę z oliwek. Całość dokładnie wyrobić ręcznie. Wyrobione składniki nałożyć na długie patyczki od szaszłyków i przełożyć na aluminiowa tackę od grilla. Całość piec na rozpalonym grillu do czasu zarumieniania się z każdej strony. Upieczone ściągnąć z grilla i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry i przepuścić przez praskę. Miętę umyć, osączyć z wody, drobno posiekać i wymieszać z przepuszczonym czosnkiem. Potem wlać do tego jogurt
naturalny, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i dodać do całości.
Pomidory umyć, osączyć z wody, pokroić w kostkę i dodać do potrawy.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry i przepuścić przez praskę. Miętę umyć, osączyć z wody, drobno posiekać i wymieszać z przepuszczonym czosnkiem. Potem wlać do tego jogurt
naturalny, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i dodać do całości.
Pomidory umyć, osączyć z wody, pokroić w kostkę i dodać do potrawy.
Komentarze (0)