Naleśniki z soczewicy z serem i szpinakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 844
Składniki:
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki z soczewicy
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 jajko
- szczypta soli
- Farsz:
- 300 g mrożonego szpinaku
- 100 g sera ricotta
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Szpinak rozmrozić. Przygotować ciasto: mąkę z soczewicy przesypać do miski i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wbić do tego jajko, wlać mleko oraz olej i całość dokładnie wymieszać, aby powstała konsystencja gęstej śmietany. Po wymieszaniu nabrać chochelką i przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Naleśniki smażyć na rumiany kolor z obu stron, po czym ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz.
Przygotować farsz: masło stopić na rozgrzanej patelni. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym wcześniej maśle. Dodać do tego szpinak i pokruszony drobno ser ricotta. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem oraz mieloną gałką muszkatołową, dobrze wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 2,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i nałożyć na usmażone wcześniej naleśniki.
Wszystko zawinąć w rulony i spiąć małymi wykałaczkami.
Przygotować farsz: masło stopić na rozgrzanej patelni. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym wcześniej maśle. Dodać do tego szpinak i pokruszony drobno ser ricotta. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem oraz mieloną gałką muszkatołową, dobrze wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 2,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i nałożyć na usmażone wcześniej naleśniki.
Wszystko zawinąć w rulony i spiąć małymi wykałaczkami.
Komentarze (0)