Naleśniki z soczewicy z serem i szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 844
Naleśniki z soczewicy z serem i szpinakiem
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki z soczewicy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 100 g sera ricotta
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Szpinak rozmrozić. Przygotować ciasto: mąkę z soczewicy przesypać do miski i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wbić do tego jajko, wlać mleko oraz olej i całość dokładnie wymieszać, aby powstała konsystencja gęstej śmietany. Po wymieszaniu nabrać chochelką i przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Naleśniki smażyć na rumiany kolor z obu stron, po czym ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz.

Przygotować farsz: masło stopić na rozgrzanej patelni. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym wcześniej maśle. Dodać do tego szpinak i pokruszony drobno ser ricotta. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem oraz mieloną gałką muszkatołową, dobrze wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 2,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i nałożyć na usmażone wcześniej naleśniki.

Wszystko zawinąć w rulony i spiąć małymi wykałaczkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów