Smażone papryki nadziewane serem i jabłkami

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 700
Smażone papryki nadziewane serem i jabłkami
fot. BBTree2012 / elements.envato.com

Składniki:

  • 400 g sera Gouda
  • 4 zielone papryki
  • 4 słodkie jabłka
  • olej do głębokiego smażenia
  • natka zielonej pietruszki
  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mleka 2%
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)

Opis przygotowania:

Paprykę oraz jabłka umyć i odsączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki drobno posiekać. Paprykę przekroić w poprzek i pozbawić ją nasion. Jabłka przekroić, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Ser Gouda również zetrzeć na tarce, wymieszać z tartymi jabłkami, posiekaną natką zielonej pietruszki i napełnić tym wydrążone wcześniej papryki.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać szczyptą szczypta soli oraz mielonym pieprzem. Wlać do tego mleko, wbić jajka i całość wymieszać na konsystencję gęstej śmietanki. Po wymieszaniu namoczyć w tym przygotowane papryki. Całość włożyć do mocno rozgrzanego głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor, na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz..

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów