Smażone papryki nadziewane serem i jabłkami
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 896
Składniki:
- 400 g sera Gouda
- 4 zielone papryki
- 4 słodkie jabłka
- olej do głębokiego smażenia
- natka zielonej pietruszki
- Ciasto:
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mleka 2%
- sól
- pieprz czarny (mielony)
Opis przygotowania:
Paprykę oraz jabłka umyć i odsączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki drobno posiekać. Paprykę przekroić w poprzek i pozbawić ją nasion. Jabłka przekroić, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Ser Gouda również zetrzeć na tarce, wymieszać z tartymi jabłkami, posiekaną natką zielonej pietruszki i napełnić tym wydrążone wcześniej papryki.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać szczyptą szczypta soli oraz mielonym pieprzem. Wlać do tego mleko, wbić jajka i całość wymieszać na konsystencję gęstej śmietanki. Po wymieszaniu namoczyć w tym przygotowane papryki. Całość włożyć do mocno rozgrzanego głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor, na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz..
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać szczyptą szczypta soli oraz mielonym pieprzem. Wlać do tego mleko, wbić jajka i całość wymieszać na konsystencję gęstej śmietanki. Po wymieszaniu namoczyć w tym przygotowane papryki. Całość włożyć do mocno rozgrzanego głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor, na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz..
Komentarze (0)