Kalafior z orzeszkami, serem i sosem buraczkowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1928
Kalafior z orzeszkami, serem i sosem buraczkowym
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 20 g orzeszków pinii
  • 20 g tartego sera koziego typu edamski
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kalafior
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Na sos buraczkowy:
  • 2 czerwone buraczki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu lipowego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Przygotować sos buraczkowy: buraczki przełożyć do rondla, zalać je wodą i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry, pokroić drobno i przełożyć do miksera. Do pokrojonych buraczków dodać musztardę, miód, wlać ocet jabłkowy i razem zmiksować na jednolitą masę. Następnie doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu. Kalafiora pokroić w różyczki, przełożyć do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać orzeszki pinii, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego ugotowanego wcześniej kalafiora i smażyć do czasu, aż się przyrumieni. Wtedy składniki posypać tartym serem edamskim i smażyć do czasu, kiedy ser zacznie się roztapiać. Wówczas wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Na to wyłożyć przygotowany sos buraczkowy, a całość posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów