Kalafior z orzeszkami, serem i sosem buraczkowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1928
Składniki:
- 20 g orzeszków pinii
- 20 g tartego sera koziego typu edamski
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 kalafior
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- Na sos buraczkowy:
- 2 czerwone buraczki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu lipowego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka octu jabłkowego
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Przygotować sos buraczkowy: buraczki przełożyć do rondla, zalać je wodą i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry, pokroić drobno i przełożyć do miksera. Do pokrojonych buraczków dodać musztardę, miód, wlać ocet jabłkowy i razem zmiksować na jednolitą masę. Następnie doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu. Kalafiora pokroić w różyczki, przełożyć do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać orzeszki pinii, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego ugotowanego wcześniej kalafiora i smażyć do czasu, aż się przyrumieni. Wtedy składniki posypać tartym serem edamskim i smażyć do czasu, kiedy ser zacznie się roztapiać. Wówczas wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Na to wyłożyć przygotowany sos buraczkowy, a całość posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)