Tort ziemniaczany

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 2857
Tort ziemniaczany
fot. SheGotTheBeat / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g cukru pudru
  • 200 g ziemniaków gotowanych
  • 200 g orzechów włoskich
  • 200 g masła
  • 30 g czekolady
  • 16 g proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • mąka do wysmarowania formy

Opis przygotowania:

Ziemniaki zalać wodą, po czym ugotować w mundurkach, odcedzić, obrać ze skóry i przetrzeć przez sito. Orzechy utłuc na drobne kawałki. Oddzielić 3 żółtka od białek. Żółtka utrzeć z połową cukru pudru, a białka ubić trzepaczką na sztywną pianę. Następnie do utartych żółtek dodać przetarte ziemniaki, kakao, część tłuczonych orzechów (resztę pozostawić do posypania wierzchu) oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Potem dodawać do tego małymi porcjami ubitą pianę, cały czas mieszając. Czekoladę pokruszyć na drobne kawałki, przełożyć do rondla i postawić na małym ogniu. Dodać do niej pokrojone drobno masło (2 łyżki pozostawić do wysmarowania formy), drugą połowę cukru pudru i jak się rozpuści, wbić 3 jajka i dokładnie wszystko wymieszać. Wymieszana masę dodać do całości i ponownie dokładnie wymieszać. Następnie wysmarować formę do pieczenia masłem, obsypać mąką i przełożyć do niej całą masę. Na wierzch wyłożyć pozostawione orzechy, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 st. i piec na brązowy kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów