Tort ziemniaczany
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 2857
Składniki:
- 250 g cukru pudru
- 200 g ziemniaków gotowanych
- 200 g orzechów włoskich
- 200 g masła
- 30 g czekolady
- 16 g proszku do pieczenia
- 6 jajek
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki mleka
- mąka do wysmarowania formy
Opis przygotowania:
Ziemniaki zalać wodą, po czym ugotować w mundurkach, odcedzić, obrać ze skóry i przetrzeć przez sito. Orzechy utłuc na drobne kawałki. Oddzielić 3 żółtka od białek. Żółtka utrzeć z połową cukru pudru, a białka ubić trzepaczką na sztywną pianę. Następnie do utartych żółtek dodać przetarte ziemniaki, kakao, część tłuczonych orzechów (resztę pozostawić do posypania wierzchu) oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Potem dodawać do tego małymi porcjami ubitą pianę, cały czas mieszając. Czekoladę pokruszyć na drobne kawałki, przełożyć do rondla i postawić na małym ogniu. Dodać do niej pokrojone drobno masło (2 łyżki pozostawić do wysmarowania formy), drugą połowę cukru pudru i jak się rozpuści, wbić 3 jajka i dokładnie wszystko wymieszać. Wymieszana masę dodać do całości i ponownie dokładnie wymieszać. Następnie wysmarować formę do pieczenia masłem, obsypać mąką i przełożyć do niej całą masę. Na wierzch wyłożyć pozostawione orzechy, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 st. i piec na brązowy kolor.
Komentarze (0)