Żeberka z kotletem serowo-ziemniaczanym i makaronem ryżowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1476
Składniki:
- 300 g żeberek wołowych
- 25 g makaronu ryżowego nitki
- 8 łyżek oleju
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- sól
- pieprz
- Kotlety:
- 25 g białego sera twarogowego
- 4 duże ziemniaki
- 1 jajko
- Sos:
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 cebula
- 1 szklanka bulionu warzywnego
Opis przygotowania:
Mięso oraz ziemniaki umyć i osączyć z wody. Żeberka wołowe podzielić na porcje, przełożyć je na 3 łyżki rozgrzanego oleju na patelni, oprószyć szczyptą soli, pieprzu oraz suszonym tymiankiem i smażyć z obu stron do miękkości na średnim ogniu pod przykryciem. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Przygotować kotlety: ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzone razem z serem twarogowym przepuścić przez maszynkę do mięsa i przełożyć do jednej miski. Do przepuszczonych składników wbić jajko, doprawić do smaku przyprawami, wyrobić ręcznie, uformować z tego okrągłe kotlety i przełożyć je na 2 łyżki rozgrzanego oleju na patelni. Smażyć z obu stron do chwili, aż się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do mięsa na talerzu.
Przygotować sos: cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać mąkę, wymieszać i smażyć ją przez 30 sekund. Potem wlać do tego bulion warzywny i zagotować. Następnie całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wlać do tego śmietanę, wymieszać i szybko zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, dodać do potrawy na talerzu i posypać płatkami migdałowymi.
Rozgrzać pozostały olej na patelni i wrzucić do niego makaron ryżowy. Makaron smażyć do chwili, aż zacznie się rumienić, wtedy ściągnąć go z ognia i dodać do całości.
Przygotować kotlety: ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzone razem z serem twarogowym przepuścić przez maszynkę do mięsa i przełożyć do jednej miski. Do przepuszczonych składników wbić jajko, doprawić do smaku przyprawami, wyrobić ręcznie, uformować z tego okrągłe kotlety i przełożyć je na 2 łyżki rozgrzanego oleju na patelni. Smażyć z obu stron do chwili, aż się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do mięsa na talerzu.
Przygotować sos: cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać mąkę, wymieszać i smażyć ją przez 30 sekund. Potem wlać do tego bulion warzywny i zagotować. Następnie całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wlać do tego śmietanę, wymieszać i szybko zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, dodać do potrawy na talerzu i posypać płatkami migdałowymi.
Rozgrzać pozostały olej na patelni i wrzucić do niego makaron ryżowy. Makaron smażyć do chwili, aż zacznie się rumienić, wtedy ściągnąć go z ognia i dodać do całości.
Komentarze (0)