Zupa naleśnikowa
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1267
Składniki:
- 2 l bulionu wołowego
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz czarny mielony
- Na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 0,5 łyżeczki cukru
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, odsączyć z wody i posiekać drobno.
Przygotować ciasto: mąkę z cukrem przesypać do rondla, wbić do tego jajko, wlać mleko oraz olej i zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietanki. Po zmiksowaniu nabrać chochelką i przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Naleśniki smażyć z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć je z patelni, lekko przestudzić i zawinąć w rulony. Następnie pokroić je na równe kawałki i przełożyć na talerz.
Bulion wołowy zagotować w rondlu, doprawić go do smaku solą oraz pieprzem, po czym ściągnąć go z ognia i wrzątkiem zalać naleśniki na talerzu. Wszystko posypać natką zielonej pietruszki.
Przygotować ciasto: mąkę z cukrem przesypać do rondla, wbić do tego jajko, wlać mleko oraz olej i zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietanki. Po zmiksowaniu nabrać chochelką i przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Naleśniki smażyć z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć je z patelni, lekko przestudzić i zawinąć w rulony. Następnie pokroić je na równe kawałki i przełożyć na talerz.
Bulion wołowy zagotować w rondlu, doprawić go do smaku solą oraz pieprzem, po czym ściągnąć go z ognia i wrzątkiem zalać naleśniki na talerzu. Wszystko posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)