Zupa naleśnikowa

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 410
Zupa naleśnikowa
fot. motghnit (elements.envato.com)

Składniki:

  • 2 l bulionu wołowego
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 0,5 łyżeczki cukru

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć, odsączyć z wody i posiekać drobno.

Przygotować ciasto: mąkę z cukrem przesypać do rondla, wbić do tego jajko, wlać mleko oraz olej i zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietanki. Po zmiksowaniu nabrać chochelką i przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Naleśniki smażyć z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć je z patelni, lekko przestudzić i zawinąć w rulony. Następnie pokroić je na równe kawałki i przełożyć na talerz.

Bulion wołowy zagotować w rondlu, doprawić go do smaku solą oraz pieprzem, po czym ściągnąć go z ognia i wrzątkiem zalać naleśniki na talerzu. Wszystko posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów