Kiełbasa w purre ziemniaczanym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1263
Składniki:
- 4 kiełbasy śląskie
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej gruboziarnistej
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, ubić tłuczkiem na miazgę, dodać do nich śmietanę, masło, musztardę, razem zmiksować mikserem i nałożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać kiełbasę śląska, oprószyć ją mieloną papryką chili i smażyć na średnim ogniu pod przykryciem do chwili, aż się dobrze przyrumieni. Wtedy ściągnąć ją z ognia i dodać do potrawy. Wszystko posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)