Sernik ziemniaczany z łososiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 1892
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 250 g masła
- 100 ml śmietany kremówki
- 30 g wędzonego łososia
- 10 krakersów
- 6 jaj
- 1,5 szklanki cukru
- 1 kg mielonego twarogu sernikowego
- 1 łyżka startej drobno skórki pomarańczowej
- 1 łyżka startej drobno skórki cytrynowej
- szczypta soli
- kiełki czerwonego buraczka do dekoracji
Opis przygotowania:
Kiełki umyć i osączyć z wody. Ziemniaki umyć, przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Białka oddzielić od żółtek. Następnie białka ubić mikserem na sztywną pianę, a żółtka utrzeć z cukrem do białości. Ser twarogowy połączyć w misce z przepuszczonymi wcześniej przez maszynkę ziemniakami, potem dodać do tego masło, utarte żółtka, tartą skórkę cytrynową, pomarańczową, wsypać szczyptę soli i dodać do tego i ubitą pianę z białek. Wszystko zmiksować mikserem na jednolitą masę, po czym przełożyć łopatką na krakersy ułożone na blasze do pieczenia. Wszystko dokładnie wyrównać, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i podzielić na porcje. Łososia wędzonego pokroić w cienkie plastry i nałożyć je na ciasto. Na to wyłożyć śmietanę kremówkę, a wszystko udekorować kiełkami czerwonego buraczka.
Komentarze (0)