Sernik ziemniaczany z łososiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 1892
Sernik ziemniaczany z łososiem
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 250 g masła
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 30 g wędzonego łososia
  • 10 krakersów
  • 6 jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 kg mielonego twarogu sernikowego
  • 1 łyżka startej drobno skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka startej drobno skórki cytrynowej
  • szczypta soli
  • kiełki czerwonego buraczka do dekoracji

Opis przygotowania:

Kiełki umyć i osączyć z wody. Ziemniaki umyć, przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Białka oddzielić od żółtek. Następnie białka ubić mikserem na sztywną pianę, a żółtka utrzeć z cukrem do białości. Ser twarogowy połączyć w misce z przepuszczonymi wcześniej przez maszynkę ziemniakami, potem dodać do tego masło, utarte żółtka, tartą skórkę cytrynową, pomarańczową, wsypać szczyptę soli i dodać do tego i ubitą pianę z białek. Wszystko zmiksować mikserem na jednolitą masę, po czym przełożyć łopatką na krakersy ułożone na blasze do pieczenia. Wszystko dokładnie wyrównać, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i podzielić na porcje. Łososia wędzonego pokroić w cienkie plastry i nałożyć je na ciasto. Na to wyłożyć śmietanę kremówkę, a wszystko udekorować kiełkami czerwonego buraczka.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów