Polenta z boczkiem i warzywami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2245
Składniki:
- 25 g surowego boczku
- 2 szklanki mąki kukurydzanej
- 2 pomidory
- 2 marchewki
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew pokroić w cienką słomkę, zalać ją 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Pomidory pokroić na kawałki. Boczek surowy pokroić w drobną kostkę i przełożyć do rondla. Do pokrojonego boczku wlać bulion warzywny, wsypać mąkę kukurydzianą, doprawić do smaku szczyptą soli i gotować tak długo na średnim ogniu, aż składniki zaczną gęstnieć. W czasie gotowania całość mieszać dość często drewnianą łyżką, aby składniki się nie przypaliły. Gotową polentę ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Potem dodać do tego ugotowaną wcześniej marchew i pokrojone pomidory. Wszystko posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)