Polenta z boczkiem i warzywami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2245
Polenta z boczkiem i warzywami
fot. La.blasco / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 25 g surowego boczku
  • 2 szklanki mąki kukurydzanej
  • 2 pomidory
  • 2 marchewki
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew pokroić w cienką słomkę, zalać ją 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Pomidory pokroić na kawałki. Boczek surowy pokroić w drobną kostkę i przełożyć do rondla. Do pokrojonego boczku wlać bulion warzywny, wsypać mąkę kukurydzianą, doprawić do smaku szczyptą soli i gotować tak długo na średnim ogniu, aż składniki zaczną gęstnieć. W czasie gotowania całość mieszać dość często drewnianą łyżką, aby składniki się nie przypaliły. Gotową polentę ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Potem dodać do tego ugotowaną wcześniej marchew i pokrojone pomidory. Wszystko posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów