Gulasz ziemniaczany z tofu
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4096
Składniki:
- 800 ml bulionu warzywnego
- 250 g tofu
- 6 łyżek oleju
- 2 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 0,5 łyżeczki mielonej, ostrej papryki chili
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę czerwoną oraz żółtą pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Tofu pokroić na małe kawałki. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju w rondlu. Do smażonych składników dodać koncentrat pomidorowy, pokrojoną papryką oraz marchew. Składniki oprószyć mielonym kminkiem, szczyptą soli, pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem dodać do tego pokrojone ziemniaki i liście laurowe, po czym całość zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku przyprawami, mieloną papryką, cukrem, wymieszać i gotować do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania rozgrzać pozostały olej na patelni i smażyć na niej pokrojone wcześniej tofu na średnim ogniu do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do potrawy. Wszystko razem wymieszać i gotować jeszcze przez minutę. Gotowy gulasz ściągnąć z ognia, przelać na talerz i posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)