Gulasz ziemniaczany z tofu

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3572
Gulasz ziemniaczany z tofu
fot. Katrin Morenz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 250 g tofu
  • 6 łyżek oleju
  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 0,5 łyżeczki mielonej, ostrej papryki chili
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę czerwoną oraz żółtą pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Tofu pokroić na małe kawałki. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju w rondlu. Do smażonych składników dodać koncentrat pomidorowy, pokrojoną papryką oraz marchew. Składniki oprószyć mielonym kminkiem, szczyptą soli, pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem dodać do tego pokrojone ziemniaki i liście laurowe, po czym całość zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku przyprawami, mieloną papryką, cukrem, wymieszać i gotować do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania rozgrzać pozostały olej na patelni i smażyć na niej pokrojone wcześniej tofu na średnim ogniu do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do potrawy. Wszystko razem wymieszać i gotować jeszcze przez minutę. Gotowy gulasz ściągnąć z ognia, przelać na talerz i posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów