Wulkan ziemniaczany z klopsami i brusznicą.

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1701
Wulkan ziemniaczany z klopsami i brusznicą.
fot. hfb / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 600 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 150 g konfitury z borówek (brusznicy)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz
  • Sos:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki czerwonego wina wytrawnego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 cebula
  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • 1 liść laurowy
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, utłuc tłuczkiem na jednolitą miazgę i ułożyć na talerzu w postaci stożka wulkanu. Mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni i dodać do mięsa w misce. Wsypać do tego bułkę tartą, suszony majeranek i wbić jajko. Składniki w misce doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe kulki, a następnie wrzucić je do 1,5 l gotującej się wody i gotować przez 4 minuty na dużym ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z wody i dodać do ziemniaków na talerzu.

Przygotować sos: cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać mąkę, wymieszać i smażyć przez 40 sekund. Potem do smażonych składników wlać wino wytrawne, wsypać mieloną kolendrę, wymieszać i smażyć do chwili, aż wino odparuje. Wtedy wlać do tego bulion wołowy, dodać liść laurowy, ziele angielskie, wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i polać ugotowane wcześniej klopsy.

Na całość wyłożyć konfiturę z brusznicy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów