Dorsz w sosie pomidorowym i kiwi
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2192
Składniki:
- 40 g dorsza
- 6 łyżek oleju
- 4 owoce kiwi
- 3 pomidory
- 2 ogórki szklarniowe
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- natka selera
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Pomidory umyć, osączyć z wody i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju. Dodać do tego pomidory, pokrojoną drobno natkę selera (dwa listki zostawić do dekoracji), doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dusić pod przykryciem przez około 5 minut. Po tym czasie przełożyć na talerz. Dorsza umyć, osączyć z wody, natrzeć pieprzem oraz solą, przysmażyć na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju i przełożyć na sos pomidorowy. Ogórki obrać ze skóry, pokroić w kostkę i wyłożyć na dorsza. Rybę udekorować listkami selera. Kiwi umyć, obrać ze skóry, wycisnąć z nich sok i polać na granicy z sosem pomidorowym.
Komentarze (0)