Dorsz w sosie pomidorowym i kiwi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2012
Dorsz w sosie pomidorowym i kiwi
fot. Nucho / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 40 g dorsza
  • 6 łyżek oleju
  • 4 owoce kiwi
  • 3 pomidory
  • 2 ogórki szklarniowe
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • natka selera
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Pomidory umyć, osączyć z wody i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju. Dodać do tego pomidory, pokrojoną drobno natkę selera (dwa listki zostawić do dekoracji), doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dusić pod przykryciem przez około 5 minut. Po tym czasie przełożyć na talerz. Dorsza umyć, osączyć z wody, natrzeć pieprzem oraz solą, przysmażyć na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju i przełożyć na sos pomidorowy. Ogórki obrać ze skóry, pokroić w kostkę i wyłożyć na dorsza. Rybę udekorować listkami selera. Kiwi umyć, obrać ze skóry, wycisnąć z nich sok i polać na granicy z sosem pomidorowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów