Pizza z jajkami i szpinakiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2760
Składniki:
- 5 g tartego parmezanu
- 4 jajka
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- pęczek szpinaku
- Na ciasto:
- 300 g mąki
- 150 g letniej wody
- 15 g drożdży świeżych
- 3 g drożdży suszonych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
Opis przygotowania:
Szpinak dokładnie opłukać, potem sparzyć 2 szklankami wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i pokroić na drobne kawałki.
Przygotować ciasto: drożdże świeże oraz suche rozetrzeć w letniej wodzie tak, aby nie było żadnych grudek. Następnie mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą. Wlać do tego roztarte drożdże i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto zbić w kulę, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięte ciasto wysmarować oliwą z oliwek, wyrabiać przez 1 minutę i ponownie odstawić na 7 minut. Następnie rozwałkować je na grubość 1 cm i przełożyć do formy do pieczenia. Wierzch ciasta wysmarować keczupem, posypać oregano oraz tartym parmezanem. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 230 stopni i piec na rumiany kolor. Kiedy pizza się upiecze, otworzyć szybko piekarnik, posypać pizzę szpinakiem wbić jajka, oprószyć szczyptą soli i piec jeszcze do czasu, aż jajka się zetną do połowy. Wtedy wszystko wyciągnąć i wyłożyć na talerz.
Przygotować ciasto: drożdże świeże oraz suche rozetrzeć w letniej wodzie tak, aby nie było żadnych grudek. Następnie mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą. Wlać do tego roztarte drożdże i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto zbić w kulę, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięte ciasto wysmarować oliwą z oliwek, wyrabiać przez 1 minutę i ponownie odstawić na 7 minut. Następnie rozwałkować je na grubość 1 cm i przełożyć do formy do pieczenia. Wierzch ciasta wysmarować keczupem, posypać oregano oraz tartym parmezanem. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 230 stopni i piec na rumiany kolor. Kiedy pizza się upiecze, otworzyć szybko piekarnik, posypać pizzę szpinakiem wbić jajka, oprószyć szczyptą soli i piec jeszcze do czasu, aż jajka się zetną do połowy. Wtedy wszystko wyciągnąć i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)