Tort mięsny

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2454
Tort mięsny
fot. telepathicparanoia / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 250 g wołowiny bez kości
  • 250 g wieprzowiny bez kości
  • 250 g cielęciny bez kości
  • 100 ml sosu barbecue
  • 2 piersi z indyka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
  • 1 cebula
  • 0,5 kg ziemniaków
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Całe mięso pokroić na kawałki i zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa. Zmielone przełożyć do miski i dodać do tego pokrojone wcześniej warzywa. Wbić do tego jajka, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wsypać tartą gałkę muszkatołową. Następnie całość wyrobić ręcznie i przełożyć do odpowiedniej formy do pieczenia, wysmarowanej masłem oraz posypanej bułką tartą. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec prze 45 minut. Upieczone mięso wyciągnąć z piekarnika, formy i wyłożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Do odcedzonych ziemniaków dodać przecier pomidorowy i dokładnie razem utłuc tłuczkiem na jednolitą masę. Powstałą masą obłożyć upieczone wcześniej mięso i polać wszystko sosem barbecue.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów