Tort mięsny
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2454
Składniki:
- 250 g wołowiny bez kości
- 250 g wieprzowiny bez kości
- 250 g cielęciny bez kości
- 100 ml sosu barbecue
- 2 piersi z indyka
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
- 1 cebula
- 0,5 kg ziemniaków
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Całe mięso pokroić na kawałki i zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa. Zmielone przełożyć do miski i dodać do tego pokrojone wcześniej warzywa. Wbić do tego jajka, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wsypać tartą gałkę muszkatołową. Następnie całość wyrobić ręcznie i przełożyć do odpowiedniej formy do pieczenia, wysmarowanej masłem oraz posypanej bułką tartą. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec prze 45 minut. Upieczone mięso wyciągnąć z piekarnika, formy i wyłożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Do odcedzonych ziemniaków dodać przecier pomidorowy i dokładnie razem utłuc tłuczkiem na jednolitą masę. Powstałą masą obłożyć upieczone wcześniej mięso i polać wszystko sosem barbecue.
Komentarze (0)