Radiatori w sosie paprykowowo-mięsnym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2989
Składniki:
- 30 g makaronu radiatori
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- Na sos:
- 15 g wędzonej szynki w plastrach
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej papryki chili
- 1 łyżka tartego parmezanu
- szczypta tartej gałki muszkatołowej
Opis przygotowania:
Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, wlać do tego oliwę z oliwek i ugotować do miękkości. Ugotowany odcedzić i przełożyć do miski.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać mieloną papryczkę chili, mieloną gałkę muszkatołową, wymieszać i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Szynkę wędzoną pokroić na drobne kawałeczki, dodać do smażonych składników i smażyć do czasu, aż się przyrumieni. Wtedy wsypać tarty parmezan, dokładnie wymieszać i smażyć przez 30 sekund. Następnie dodać ugotowany wcześniej makaron, całość wymieszać i smażyć przez 2 minuty pod przykryciem.
Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać mieloną papryczkę chili, mieloną gałkę muszkatołową, wymieszać i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Szynkę wędzoną pokroić na drobne kawałeczki, dodać do smażonych składników i smażyć do czasu, aż się przyrumieni. Wtedy wsypać tarty parmezan, dokładnie wymieszać i smażyć przez 30 sekund. Następnie dodać ugotowany wcześniej makaron, całość wymieszać i smażyć przez 2 minuty pod przykryciem.
Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)