Radiatori w sosie paprykowowo-mięsnym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2989
Radiatori w sosie paprykowowo-mięsnym
fot. pandemia / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu radiatori
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • Na sos:
  • 15 g wędzonej szynki w plastrach
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej papryki chili
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • szczypta tartej gałki muszkatołowej

Opis przygotowania:

Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, wlać do tego oliwę z oliwek i ugotować do miękkości. Ugotowany odcedzić i przełożyć do miski.

Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać mieloną papryczkę chili, mieloną gałkę muszkatołową, wymieszać i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Szynkę wędzoną pokroić na drobne kawałeczki, dodać do smażonych składników i smażyć do czasu, aż się przyrumieni. Wtedy wsypać tarty parmezan, dokładnie wymieszać i smażyć przez 30 sekund. Następnie dodać ugotowany wcześniej makaron, całość wymieszać i smażyć przez 2 minuty pod przykryciem.

Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów