Muszelki w sosie mięsnym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1898
Muszelki w sosie mięsnym
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g makaronu muszelki
  • 20 g łopatki wołowej bez kości
  • 200 g łopatki wieprzowej bez kości
  • 200 g mrożonego, zielonego groszku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 mały seler
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Mięso oraz warzywa umyć, osączyć z wody i pokroić w kostkę. Marchew oraz seler obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skory i pokroić drobno. Groszek zielony rozmrozić. Następnie zagotować 1,5 l lekko osolonej wody i na wrzątek wrzucić makaron. Wymieszać i gotować na średnim ogniu do miękkości. Kiedy zmięknie - odcedzić. Pokrojone wcześniej mięso oprószyć mąką i lekko je zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojoną cebulę i smażyć razem, aż się zeszkli. Wtedy wlać do tego bulion warzywny, po czym dodać do tego dodać pokrojoną marchew oraz seler. Całość doprawić do smaku i dusić pod przykryciem do miękkości składników. Kiedy składniki zmiękną, wrzucić do tego rozmrożony zielony groszek. Wszystko wymieszać i dusić jeszcze razem do miękkości groszku. Następnie ściągnąć z ognia i przełożyć do makaronu w misce. Gotową potrawę udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów