Muszelki w sosie mięsnym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1898
Składniki:
- 300 g makaronu muszelki
- 20 g łopatki wołowej bez kości
- 200 g łopatki wieprzowej bez kości
- 200 g mrożonego, zielonego groszku
- 4 łyżki oleju
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 mały seler
- 1 marchew
- 1 cebula
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Mięso oraz warzywa umyć, osączyć z wody i pokroić w kostkę. Marchew oraz seler obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skory i pokroić drobno. Groszek zielony rozmrozić. Następnie zagotować 1,5 l lekko osolonej wody i na wrzątek wrzucić makaron. Wymieszać i gotować na średnim ogniu do miękkości. Kiedy zmięknie - odcedzić. Pokrojone wcześniej mięso oprószyć mąką i lekko je zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojoną cebulę i smażyć razem, aż się zeszkli. Wtedy wlać do tego bulion warzywny, po czym dodać do tego dodać pokrojoną marchew oraz seler. Całość doprawić do smaku i dusić pod przykryciem do miękkości składników. Kiedy składniki zmiękną, wrzucić do tego rozmrożony zielony groszek. Wszystko wymieszać i dusić jeszcze razem do miękkości groszku. Następnie ściągnąć z ognia i przełożyć do makaronu w misce. Gotową potrawę udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)