Gulasz warzywno-mięsny z mlekiem kokosowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1972
Składniki:
- 400 ml mleka kokosowego
- 300 g łopatki wieprzowej bez kości
- 30 g mrożonych krewetek
- 30 g zielonej fasolki szparagowej
- 3 łyżki oleju
- 1 zielony melon
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Mięso pokroić w kostkę. Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Melona przekroić, pozbawić nasion, a miąższ pokroić w duża kostkę. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, przełożyć ją do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie pokrojone mięso przełożyć na rozgrzany olej na patelni, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i przyrumienić na średnim ogniu. Dodać do tego oczyszczone krewetki i smażyć przez 1,5 minuty. Do smażonych składników dodać pokrojonego melona, oprószyć go tartą gałką muszkatołową i smażyć przez 1 minutę pod przykryciem. Po tym czasie dodać do tego zieloną fasolkę szparagową i wszystko zalać mlekiem kokosowym. Doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i zagotować.
Komentarze (0)