Gulasz warzywno-mięsny z mlekiem kokosowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1972
Gulasz warzywno-mięsny z mlekiem kokosowym
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 300 g łopatki wieprzowej bez kości
  • 30 g mrożonych krewetek
  • 30 g zielonej fasolki szparagowej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 zielony melon
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Mięso pokroić w kostkę. Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Melona przekroić, pozbawić nasion, a miąższ pokroić w duża kostkę. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, przełożyć ją do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie pokrojone mięso przełożyć na rozgrzany olej na patelni, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i przyrumienić na średnim ogniu. Dodać do tego oczyszczone krewetki i smażyć przez 1,5 minuty. Do smażonych składników dodać pokrojonego melona, oprószyć go tartą gałką muszkatołową i smażyć przez 1 minutę pod przykryciem. Po tym czasie dodać do tego zieloną fasolkę szparagową i wszystko zalać mlekiem kokosowym. Doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i zagotować.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów