Tort czekoladowy z lukrem plastycznym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2051
Składniki:
- 40 g białego lukru plastycznego
- 40 g różowego lukru plastycznego
- 40 g brązowego lukru plastycznego
- 40 g żółtego lukru plastycznego
- 40 g pomarańczowego lukru plastycznego
- 1,5 łyżki masła do wysmarowania tortownicy
- 1 szklanka wrzącej wody
- Ciasto:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki rodzynek
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Tortownicę wysmarować masłem. Przygotować ciasto: żółtka oddzielić od białek. Z białek oraz cukru pudru ubić mikserem sztywną pianę. Żółtka zmiksować z mąką oraz proszkiem do pieczenia, ekstraktem waniliowym oraz kakao na jednolitą masę. Do zmiksowanej masy dodać ubitą wcześniej pianę, po czym wszystko zmiksować. Do zmiksowanych składników dodać sparzone wcześniej rodzynki i dokładnie wymieszać. Następnie wszystko przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec około 60 minut. Upieczenie ciasta sprawdzać patyczkiem (jeśli się do niego przylepia to należy nadal piec. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika oraz tortownicy i przestudzić. Następnie wszystkie kolorowe lukry plastyczne rozwałkować na grubość 3 mm. Białym lukrem wyłożyć spód ciasta, a pozostałe kolorowe lukry pokroić w trójkąty o podstawie 3 cm i oblepić nimi całe ciasto.
Komentarze (0)