Sałatka ziemniaczana z rukwią wodną

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2744
Sałatka ziemniaczana z rukwią wodną
fot. jamieanne / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 6 ziemniaków
  • 2 łyżki czerwonych oliwek w zalewie
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek rukwi wodnej
  • pęczek zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Plastry ziemniaków przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i upiec z obu stron do miękkości na średnim ogniu. Upieczone ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Oliwki czerwone osączyć z zalewy, pokroić drobno i dodać do pieczonych ziemniaków. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do pozostałych składników. Następnie dodać do tego pokrojoną drobno rukwie wodna i natkę zielonej pietruszki. Całość oprószyć szczyptą soli, zalać oliwą z oliwek i dokładnie wymieszać.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów