Babeczki malinowo-jagodowe z kremem, lukrem i galaretką owocową
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3198
Składniki:
- 250 g galaretek owocowych z cukrem
- 250 g białego lukru plastycznego
- Krem zielony:
- 150 ml śmietany kremówki
- 100 g serka śmietankowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka zielonego barwnika spożywczego
- Krem żółty:
- 150 ml śmietany kremówki
- 100 g serka śmietankowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka żółtego barwnika spożywczego
- Ciasto:
- 110 g maki pszennej
- 110 g masła miękkiego
- 110 g cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka 2%
- 1 łyżka syropu malinowego
- 0,5 szklanki jagód
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Jagody umyć i osączyć z wody.
Przygotować ciasto: masło przełożyć do miski i utrzeć z cukrem do białości. Jajka wbić do kubka, rozetrzeć z ekstraktem waniliowym i dodać do utartych składników w misce. Następnie wsypać do tego mąkę, wlać syrop malinowy, całość zmiksować mikserem na jednolitą masę, dodać do tego jagody i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu przełożyć do papilotek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.
Lukier plastyczny wyrobić ręcznie, podzielić go na małe kawałki i ugnieść na małe, cienkie placuszki. Przełożyć je na przestudzone wcześniej babeczki.
Przygotować krem zielony i żółty: śmietanę kremówkę przełożyć do jednej miski. Następnie dodać do niej serek śmietankowy i wsypać cukier puder. Składniki w misce zmiksować mikserem na jednolitą masę, po czym podzielić na dwie połowy i przełożyć je do drugiej miski. Do składników w pierwszej misce wlać zielony barwnik, natomiast do składników w drugiej misce wlać żółty barwnik. Wszystko zmiksować osobno mikserem, po czym razem przełożyć do jednej szprycy i wycisnąć je na lukier na babeczkach.
Gotowe babeczki udekorować galaretką owocową z cukrem.
Przygotować ciasto: masło przełożyć do miski i utrzeć z cukrem do białości. Jajka wbić do kubka, rozetrzeć z ekstraktem waniliowym i dodać do utartych składników w misce. Następnie wsypać do tego mąkę, wlać syrop malinowy, całość zmiksować mikserem na jednolitą masę, dodać do tego jagody i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu przełożyć do papilotek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.
Lukier plastyczny wyrobić ręcznie, podzielić go na małe kawałki i ugnieść na małe, cienkie placuszki. Przełożyć je na przestudzone wcześniej babeczki.
Przygotować krem zielony i żółty: śmietanę kremówkę przełożyć do jednej miski. Następnie dodać do niej serek śmietankowy i wsypać cukier puder. Składniki w misce zmiksować mikserem na jednolitą masę, po czym podzielić na dwie połowy i przełożyć je do drugiej miski. Do składników w pierwszej misce wlać zielony barwnik, natomiast do składników w drugiej misce wlać żółty barwnik. Wszystko zmiksować osobno mikserem, po czym razem przełożyć do jednej szprycy i wycisnąć je na lukier na babeczkach.
Gotowe babeczki udekorować galaretką owocową z cukrem.
Komentarze (0)