Lizaki z migdałów i mleka z lukrem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 804
Lizaki z migdałów i mleka z lukrem
fot. stockfilmstudio (elements.envato.com)

Składniki:

  • 250 g masła
  • 250 g mleka w proszku (niebieskiego)
  • 120 ml wody
  • 100 g cukru
  • 20 całych migdałów
  • 1 łyżka spirytusu
  • Ponadto:
  • 100 g gotowego niebieskiego lukru
  • 100 g gotowego czerwonego lukru
  • 100 g gotowego żółtego lukru
  • 50 g posypki cukierniczej

Opis przygotowania:

Wodę przelać do kubka, wsypać do niego cukier i zagotować na średnim ogniu, aby cukier się rozpuścił. Następnie ściągnąć z ognia, wsypać do tego mleko w proszku, wlać spirytus i wymieszać. Całość przestudzić i wstawić do lodówki, aby składniki zakrzepły. Wtedy wszystko wyciągnąć z lodówki i uformować z tego małe kulki, w ich środek wcisnąć całego migdała i ponownie uformować kulki. Wbić w nie wykałaczki i przełożyć na tackę.

Lukier włożyć do gorącej wody w opakowaniu, aby się rozpuścił na płynną masę. Następnie przelać go do szprycy i wycisnąć na przygotowane wcześniej kulki. Całość posypać posypką cukierniczą i pozostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia lukru.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów