Lizaki z migdałów i mleka z lukrem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1036
Składniki:
- 250 g masła
- 250 g mleka w proszku (niebieskiego)
- 120 ml wody
- 100 g cukru
- 20 całych migdałów
- 1 łyżka spirytusu
- Ponadto:
- 100 g gotowego niebieskiego lukru
- 100 g gotowego czerwonego lukru
- 100 g gotowego żółtego lukru
- 50 g posypki cukierniczej
Opis przygotowania:
Wodę przelać do kubka, wsypać do niego cukier i zagotować na średnim ogniu, aby cukier się rozpuścił. Następnie ściągnąć z ognia, wsypać do tego mleko w proszku, wlać spirytus i wymieszać. Całość przestudzić i wstawić do lodówki, aby składniki zakrzepły. Wtedy wszystko wyciągnąć z lodówki i uformować z tego małe kulki, w ich środek wcisnąć całego migdała i ponownie uformować kulki. Wbić w nie wykałaczki i przełożyć na tackę.
Lukier włożyć do gorącej wody w opakowaniu, aby się rozpuścił na płynną masę. Następnie przelać go do szprycy i wycisnąć na przygotowane wcześniej kulki. Całość posypać posypką cukierniczą i pozostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia lukru.
Lukier włożyć do gorącej wody w opakowaniu, aby się rozpuścił na płynną masę. Następnie przelać go do szprycy i wycisnąć na przygotowane wcześniej kulki. Całość posypać posypką cukierniczą i pozostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia lukru.
Komentarze (0)