Tort czekoladowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 1700
Składniki:
- Biszkopt:
- 8 jajek 1 szklanka cukru pudru
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa:
- 250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 1/2 kostki masła
- 60 dag gorzkiej czekolady
- Ponadto:
- podłużne biszkopty
- mocna kawa
- powidła śliwkowe
- kakao
Opis przygotowania:
1 . Biszkopt : białka ubij z cukrem . Połącz z resztą składników . 2/3 ciasta włóż do dużej tortownicy , resztę do małej . Piecz 40 minut w temperaturze 170 stopni C . Ostudź , przekrój na 3 placki .
2 . Masa : czekoladę stop w kąpieli wodnej . Dodaj mleko i masło . Ubij na gęsty krem .
3 . Upieczone ciasta nasącz kawą , posmaruj powidłami . Ułóż jeden na drugim , przekładając masą . Z boku przyklej biszkopty , posyp kakao .
2 . Masa : czekoladę stop w kąpieli wodnej . Dodaj mleko i masło . Ubij na gęsty krem .
3 . Upieczone ciasta nasącz kawą , posmaruj powidłami . Ułóż jeden na drugim , przekładając masą . Z boku przyklej biszkopty , posyp kakao .
Komentarze (0)