Tort czekoladowy bez pieczenia

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1208
Tort czekoladowy bez pieczenia
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Spód:
  • 140 g herbatników
  • 130 g roztopionego masła
  • 1 łyżka kakao
  • Krem:
  • 400 ml śmietany kremówki 36%
  • 400 g Nutelli
  • 100 ml letniej wody
  • 2 łyżki żelatyny spożywczej
  • Wierzch:
  • 350 g czekolady w proszku
  • 250 g orzechów nerkowca
  • 250 g całych migdałów
  • 200 g wiórek czekoladowych
  • 4 praliny czekoladowe

Opis przygotowania:

Herbatniki pokruszyć na drobne kawałki, wsypać do nich kakao, wlać roztopione masło, wymieszać i wyłożyć tym spód tortownicy.

Przygotować krem: żelatynę przesypać do kubka, zalać letnią wodą i moczyć przez 5 minut. Następnie śmietanę zmiksować mikserem na sztywną masę. Nutellę przełożyć do miski, po czym miskę postawić na gotującej się wodzie w rondlu i rozpuścić ją na płynną masę, cały czas mieszając łyżką. Do rozpuszczonej masy wlać rozpuszczoną wcześniej żelatynę, wymieszać i ściągnąć z rondla. Następnie do masy z Nutelli i żelatyny dodać stopniowo ubitą pianę ze śmietany i wymieszać.

Całość przelać do tortownicy z przygotowanym już spodem. Wszystko włożyć do lodówki i trzymać do chwili, aż zakrzepnie. Wtedy wyciągnąć z lodówki, posypać czekoladą w proszku i wiórkami kokosowymi.

Gotowy tort udekorować migdałami, orzechami nerkowca oraz pralinami czekoladowymi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów