Tort czekoladowy bez pieczenia
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1208
Składniki:
- Spód:
- 140 g herbatników
- 130 g roztopionego masła
- 1 łyżka kakao
- Krem:
- 400 ml śmietany kremówki 36%
- 400 g Nutelli
- 100 ml letniej wody
- 2 łyżki żelatyny spożywczej
- Wierzch:
- 350 g czekolady w proszku
- 250 g orzechów nerkowca
- 250 g całych migdałów
- 200 g wiórek czekoladowych
- 4 praliny czekoladowe
Opis przygotowania:
Herbatniki pokruszyć na drobne kawałki, wsypać do nich kakao, wlać roztopione masło, wymieszać i wyłożyć tym spód tortownicy.
Przygotować krem: żelatynę przesypać do kubka, zalać letnią wodą i moczyć przez 5 minut. Następnie śmietanę zmiksować mikserem na sztywną masę. Nutellę przełożyć do miski, po czym miskę postawić na gotującej się wodzie w rondlu i rozpuścić ją na płynną masę, cały czas mieszając łyżką. Do rozpuszczonej masy wlać rozpuszczoną wcześniej żelatynę, wymieszać i ściągnąć z rondla. Następnie do masy z Nutelli i żelatyny dodać stopniowo ubitą pianę ze śmietany i wymieszać.
Całość przelać do tortownicy z przygotowanym już spodem. Wszystko włożyć do lodówki i trzymać do chwili, aż zakrzepnie. Wtedy wyciągnąć z lodówki, posypać czekoladą w proszku i wiórkami kokosowymi.
Gotowy tort udekorować migdałami, orzechami nerkowca oraz pralinami czekoladowymi.
Przygotować krem: żelatynę przesypać do kubka, zalać letnią wodą i moczyć przez 5 minut. Następnie śmietanę zmiksować mikserem na sztywną masę. Nutellę przełożyć do miski, po czym miskę postawić na gotującej się wodzie w rondlu i rozpuścić ją na płynną masę, cały czas mieszając łyżką. Do rozpuszczonej masy wlać rozpuszczoną wcześniej żelatynę, wymieszać i ściągnąć z rondla. Następnie do masy z Nutelli i żelatyny dodać stopniowo ubitą pianę ze śmietany i wymieszać.
Całość przelać do tortownicy z przygotowanym już spodem. Wszystko włożyć do lodówki i trzymać do chwili, aż zakrzepnie. Wtedy wyciągnąć z lodówki, posypać czekoladą w proszku i wiórkami kokosowymi.
Gotowy tort udekorować migdałami, orzechami nerkowca oraz pralinami czekoladowymi.
Komentarze (0)