Torcik z masą jogurtową
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 3108
Składniki:
- Ciasto:
- 12 dag masła
- 12 dag cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 jajka
- 50 ml mleka
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa:
- słoik (720 ml) wiśnie w kompocie
- 2,5 łyżki cukru
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 10 łyżeczek żelatyny
- 75 dag jogurtu
- 1 cukier waniliowy
- 60 dag śmietanki kremówki
- wiórki czekoladowe
Opis przygotowania:
Przygotuj ciasto: miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, połącz z jajkami. Wymieszaj z pozostałymi składnikami. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 12 min w temp 200 st.
Wiśnie osącz, zalewę z nich zagotuj z cynamonem i 2 łyżkami cukru. Zagęść mąką ziemniaczaną rozmieszaną w 3 łyżkach wody. Dodaj wiśnie, wymieszaj. Ciasto rozkrój na 2 placki. Na jednym rozsmaruj masę wiśniową, przykryj drugim plackiem. Rozpuść żelatynę i wymieszaj ją z jogurtem. Kiedy zacznie tężeć, połącz z ubitą śmietaną z cukrem i cukrem waniliowym. Rozsmaruj na cieście. Polej sokiem wiśniowym, posyp wiórkami i przyozdób wiśniami.
Wiśnie osącz, zalewę z nich zagotuj z cynamonem i 2 łyżkami cukru. Zagęść mąką ziemniaczaną rozmieszaną w 3 łyżkach wody. Dodaj wiśnie, wymieszaj. Ciasto rozkrój na 2 placki. Na jednym rozsmaruj masę wiśniową, przykryj drugim plackiem. Rozpuść żelatynę i wymieszaj ją z jogurtem. Kiedy zacznie tężeć, połącz z ubitą śmietaną z cukrem i cukrem waniliowym. Rozsmaruj na cieście. Polej sokiem wiśniowym, posyp wiórkami i przyozdób wiśniami.
Komentarze (0)