Torcik z czekoladą, groszkiem ptysiowym i budyniem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2567
Torcik z czekoladą, groszkiem ptysiowym i budyniem
fot. kimberlykv / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g ciasta francuskiego
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 200 g groszku ptysiowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • Masa budyniowa:
  • 2 szklanki mleka 2%
  • 2 żółtka jaj
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła

Opis przygotowania:

Ciasto francuskie wysmarować letnią wodą, wyciąć w nim okrągłe kształty o średnicy 15 cm i przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia. Następnie wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i przestudzić. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć je do rondla i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Rozpuszczoną masą polać upieczone wcześniej ciasto i nałożyć groszek ptysiowy.

Przygotować masę budyniową: do rondla wlać 1 szklankę mleka, dodać masło i razem doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Do drugiego rondla wlać 1 szklankę zimnego mleka, wsypać kakao, mąkę ziemniaczaną, cukier, dodać żółtka jaj i dokładnie rozmieszać. Po rozmieszaniu przelać do gotowanych składników i mieszać drewnianą łyżką do chwili, aż wszystko zacznie gęstnieć. Wtedy całość ściągnąć z ognia i nałożyć łyżką na groszek ptysiowy.

Gotowego torcika posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów