Torcik z czekoladą, groszkiem ptysiowym i budyniem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2567
Składniki:
- 250 g ciasta francuskiego
- 250 g gorzkiej czekolady
- 200 g groszku ptysiowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 0,5 szklanki letniej wody
- Masa budyniowa:
- 2 szklanki mleka 2%
- 2 żółtka jaj
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki masła
Opis przygotowania:
Ciasto francuskie wysmarować letnią wodą, wyciąć w nim okrągłe kształty o średnicy 15 cm i przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia. Następnie wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i przestudzić. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć je do rondla i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Rozpuszczoną masą polać upieczone wcześniej ciasto i nałożyć groszek ptysiowy.
Przygotować masę budyniową: do rondla wlać 1 szklankę mleka, dodać masło i razem doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Do drugiego rondla wlać 1 szklankę zimnego mleka, wsypać kakao, mąkę ziemniaczaną, cukier, dodać żółtka jaj i dokładnie rozmieszać. Po rozmieszaniu przelać do gotowanych składników i mieszać drewnianą łyżką do chwili, aż wszystko zacznie gęstnieć. Wtedy całość ściągnąć z ognia i nałożyć łyżką na groszek ptysiowy.
Gotowego torcika posypać cukrem pudrem.
Przygotować masę budyniową: do rondla wlać 1 szklankę mleka, dodać masło i razem doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Do drugiego rondla wlać 1 szklankę zimnego mleka, wsypać kakao, mąkę ziemniaczaną, cukier, dodać żółtka jaj i dokładnie rozmieszać. Po rozmieszaniu przelać do gotowanych składników i mieszać drewnianą łyżką do chwili, aż wszystko zacznie gęstnieć. Wtedy całość ściągnąć z ognia i nałożyć łyżką na groszek ptysiowy.
Gotowego torcika posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)