Torcik śmietanowy z dżemem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1519
Torcik śmietanowy z dżemem
fot. ginnerobot / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżka gotowej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Na wypełnienie:
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 200 g dżemu truskawkowego
  • 1 łyżka cukru pudru

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: jajka wbić do rondla i zmiksować z cukrem na puszystą masę. Do zmiksowanych składników wlać ekstrakt waniliowy, dodać kandyzowana skórkę pomarańczową i wsypywać stopniowo mąkę, cały czas miksując mikserem. Dokładnie wymieszane składniki przełożyć do małych, okrągłych foremek, wstawić je do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na zloty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika oraz formy i przestudzić. Następnie jedno z upieczonych ciast rozkruszyć na drobne kawałeczki i pozostawić do posypania, natomiast pozostałe pozostawić w całości.

Przygotować wypełnienie: na całe ciastka przełożyć porcje dżemu truskawkowego. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na puszystą pianą, przełożyć ją do szprycy i wycisnąć na torcik. Całość posypać pokruszonym wcześniej ciastem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów