Torcik śmietanowy z dżemem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1703
Składniki:
- Na ciasto:
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżka gotowej kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Na wypełnienie:
- 200 ml śmietany kremówki
- 200 g dżemu truskawkowego
- 1 łyżka cukru pudru
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: jajka wbić do rondla i zmiksować z cukrem na puszystą masę. Do zmiksowanych składników wlać ekstrakt waniliowy, dodać kandyzowana skórkę pomarańczową i wsypywać stopniowo mąkę, cały czas miksując mikserem. Dokładnie wymieszane składniki przełożyć do małych, okrągłych foremek, wstawić je do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na zloty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika oraz formy i przestudzić. Następnie jedno z upieczonych ciast rozkruszyć na drobne kawałeczki i pozostawić do posypania, natomiast pozostałe pozostawić w całości.
Przygotować wypełnienie: na całe ciastka przełożyć porcje dżemu truskawkowego. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na puszystą pianą, przełożyć ją do szprycy i wycisnąć na torcik. Całość posypać pokruszonym wcześniej ciastem.
Przygotować wypełnienie: na całe ciastka przełożyć porcje dżemu truskawkowego. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na puszystą pianą, przełożyć ją do szprycy i wycisnąć na torcik. Całość posypać pokruszonym wcześniej ciastem.
Komentarze (0)