Dorsz panierowany orzchami i migdałami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2075
Składniki:
- 400 g filetów z dorsza
- 2 dojrzale awokado
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 0,5 szklanki mielonych orzechów laskowych
- 0,5 szklanki tłuczonych migdałów
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Awokado oraz filety z dorsza umyć i osączyć z wody. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na talerz. Filety z dorsza pokroić na porcje i oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu. Następnie jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz przesypać mąkę kukurydzianą i wymieszać ją z mielonymi orzechami laskowymi oraz tłuczonymi migdałami. Porcje ryby panierować najpierw w roztrzepanych jajkach, a potem w składnikach z mąką. Całość wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia osaczyć z tłuszczu i dodać do awokado na talerzu.
Komentarze (0)