Dorsz panierowany orzchami i migdałami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1866
Dorsz panierowany orzchami i migdałami
fot. Laurel F / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g filetów z dorsza
  • 2 dojrzale awokado
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki mielonych orzechów laskowych
  • 0,5 szklanki tłuczonych migdałów
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Awokado oraz filety z dorsza umyć i osączyć z wody. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na talerz. Filety z dorsza pokroić na porcje i oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu. Następnie jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz przesypać mąkę kukurydzianą i wymieszać ją z mielonymi orzechami laskowymi oraz tłuczonymi migdałami. Porcje ryby panierować najpierw w roztrzepanych jajkach, a potem w składnikach z mąką. Całość wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia osaczyć z tłuszczu i dodać do awokado na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów