Torcik owocowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2584
Składniki:
- Na kruche ciasto:
- 18 dag mąki
- 12 dag masła
- 8 dag cukru
- 1 cukier waniliowy
- Do przełożenia:
- 45 dag cukru
- 1 szklanka wody
- 3/4 kg czereśni lub innych owoców
- 5 dag siekanych orzechów
- cukier puder do posypania
- tłuszcz do wysmarowania blachy
- bułka tarta
Opis przygotowania:
Do mąki dodać masło, cukier, cukier waniliowy i odrobinę wody. Wyrobić z tego kruche ciasto. Ciasto podzielić na dwa kawałki. Tortownicę wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą, ułożyć ciasto i upiec w mocno rozgrzanym piekarniku dwa placki. Z wody i cukru zagotować syrop, po zagotowaniu wrzucić do niego wydrylowane wcześniej czereśnie lub inne owoce, dodać posiekane orzechy i smażyć do czasu, aż masa zgęstnieje. Masę należy ciągle mieszać podczas smażenia. Gotową masę wyłożyć na jeden z upieczonych placków, wyrównać brzegi i przycisnąć drugim plackiem. Na wierzchu drugiego placka ułożyć deseczkę kuchenną, którą należy obciążyć jakimś małym ciężarem. Obciążony tort pozostawić na 2 godziny w celu dobrego dopasowania się placków. Po tym czasie posypać tort cukrem pudrem. Wierzch można udekorować świeżymi owocami.
Komentarze (0)