Torcik owocowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2362
Torcik owocowy
fot. jessicafm / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Na kruche ciasto:
  • 18 dag mąki
  • 12 dag masła
  • 8 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • Do przełożenia:
  • 45 dag cukru
  • 1 szklanka wody
  • 3/4 kg czereśni lub innych owoców
  • 5 dag siekanych orzechów
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do wysmarowania blachy
  • bułka tarta

Opis przygotowania:

Do mąki dodać masło, cukier, cukier waniliowy i odrobinę wody. Wyrobić z tego kruche ciasto. Ciasto podzielić na dwa kawałki. Tortownicę wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą, ułożyć ciasto i upiec w mocno rozgrzanym piekarniku dwa placki. Z wody i cukru zagotować syrop, po zagotowaniu wrzucić do niego wydrylowane wcześniej czereśnie lub inne owoce, dodać posiekane orzechy i smażyć do czasu, aż masa zgęstnieje. Masę należy ciągle mieszać podczas smażenia. Gotową masę wyłożyć na jeden z upieczonych placków, wyrównać brzegi i przycisnąć drugim plackiem. Na wierzchu drugiego placka ułożyć deseczkę kuchenną, którą należy obciążyć jakimś małym ciężarem. Obciążony tort pozostawić na 2 godziny w celu dobrego dopasowania się placków. Po tym czasie posypać tort cukrem pudrem. Wierzch można udekorować świeżymi owocami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów