Krewetki duszone z warzywami

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 11530
Krewetki duszone z warzywami
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g krewetek mrożonych
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki keczupu łagodnego
  • 2 łyżki gotowego sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • pęczek szczypiorku
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Krewetki rozmrozić, umyć i oczyścić z części niejadalnych. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić pokrojony drobno czosnek, czerwoną cebulę i zeszklić. Następnie dodać do tego sos sojowy, ocet ryżowy, krewetki i pokrojoną w drobną kostkę oraz pozbawioną nasion paprykę. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą i imbirem, następnie dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez 3 minuty. Potem dodać do tego keczup, drobno pokrojony szczypiorek oraz natkę pietruszki, wymieszać i dusić jeszcze przez 1,5 minuty. Po tym czasie całość ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów