Krewetki duszone z warzywami
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 11530
Składniki:
- 400 g krewetek mrożonych
- 2 czerwone papryki
- 2 łyżki keczupu łagodnego
- 2 łyżki gotowego sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- pęczek szczypiorku
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Krewetki rozmrozić, umyć i oczyścić z części niejadalnych. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić pokrojony drobno czosnek, czerwoną cebulę i zeszklić. Następnie dodać do tego sos sojowy, ocet ryżowy, krewetki i pokrojoną w drobną kostkę oraz pozbawioną nasion paprykę. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą i imbirem, następnie dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez 3 minuty. Potem dodać do tego keczup, drobno pokrojony szczypiorek oraz natkę pietruszki, wymieszać i dusić jeszcze przez 1,5 minuty. Po tym czasie całość ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)