Bitterballen - holenderskie kulki mięsne

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 979
Bitterballen - holenderskie kulki mięsne
fot. picturepartners (elements.envato.com)

Składniki:

  • 600 g polędwicy wołowej bez kości
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mleka 2%
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 0,5 szklanki bulionu wołowego
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Polędwicę wołową pokroić w drobną kostkę. Masło rozpuścić na rozgrzanej patelni. Do rozpuszczonego masła wsypać stopniowo mąkę, wymieszać i wlać do tego bulion wołowy. Całość ponownie wymieszać i smażyć na średnim ogniu do zagęszczenia składników. Wtedy dodać do tego pokrojone wcześniej mięso, doprawić je do smaku solą, pieprzem, mieloną gałką muszkatołową i smażyć do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć je z ognia, przestudzić, a następnie wstawić po przestudzeniu na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i formować z tego ręcznie małe kulki.

Jajka wbić na talerz i roztrzepać je z 1 łyżka oleju i mleka. Na drugi talerz przesypać bułką tartą. Uformowane wcześniej kulki namoczyć w roztrzepanych jajkach, posypać je bułką tartą i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Kulki smażyć na rumiany kolor, a gotowe wyciągnąć z oleju łyżką cedzakową i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów