
Bitterballen - holenderskie kulki mięsne
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 6935

Składniki:
- 600 g polędwicy wołowej bez kości
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki masła
- 2 jajka
- 1 łyżka mleka 2%
- 1 łyżka oleju
- 1 szklanka bułki tartej
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 0,5 szklanki bulionu wołowego
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Polędwicę wołową pokroić w drobną kostkę. Masło rozpuścić na rozgrzanej patelni. Do rozpuszczonego masła wsypać stopniowo mąkę, wymieszać i wlać do tego bulion wołowy. Całość ponownie wymieszać i smażyć na średnim ogniu do zagęszczenia składników. Wtedy dodać do tego pokrojone wcześniej mięso, doprawić je do smaku solą, pieprzem, mieloną gałką muszkatołową i smażyć do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć je z ognia, przestudzić, a następnie wstawić po przestudzeniu na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i formować z tego ręcznie małe kulki.
Jajka wbić na talerz i roztrzepać je z 1 łyżka oleju i mleka. Na drugi talerz przesypać bułką tartą. Uformowane wcześniej kulki namoczyć w roztrzepanych jajkach, posypać je bułką tartą i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Kulki smażyć na rumiany kolor, a gotowe wyciągnąć z oleju łyżką cedzakową i przełożyć na talerz.
Jajka wbić na talerz i roztrzepać je z 1 łyżka oleju i mleka. Na drugi talerz przesypać bułką tartą. Uformowane wcześniej kulki namoczyć w roztrzepanych jajkach, posypać je bułką tartą i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Kulki smażyć na rumiany kolor, a gotowe wyciągnąć z oleju łyżką cedzakową i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)