Ciasto bananowe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3083
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 170 g masła
- 170 g brązowego cukru
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 70 g mielonych orzechów włoskich
- 3 jajka
- 3 banany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
Opis przygotowania:
Banany umyć, obrać ze skóry pokroić drobno i zmiksować mikserem. Zmiksowane przełożyć do miski, zasypać brązowym cukrem, mielonymi orzechami oraz mielonym imbirem. Następnie wbić do tego jajka i zmiksować. Do miksowanych składników wsypać stopniowo mąkę i proszek do pieczenia, wlać olej słonecznikowy i całość ponownie zmiksować na jednolitą masę. Gotową masę przełożyć na blachę do pieczenia, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i podzielić na porcje.
Komentarze (2)
Kiedy dodajemy masło?
Maslo dodaj po wbiciu jajek i rszem z nimi dobrze zmiksować. A potem dalej jak w przepisie.