Torcik luksusowy z masą orzechową
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 3551
Składniki:
- Ciasto:
- 40 dag margaryny,
- 40 dag cukru pudru,
- 8 jajek,
- 14 dag mąki ziemniaczanej,
- 14 dag mąki pszennej,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka amoniaku,
- 10 dag mielonych orzechów,
- 10 dag wiórków kokosowych,
- olejek cytrynowy,
- 10 dag maku
- Masa:
- 1 szklanka zmielonych orzechów,
- 1 szklanka mleka,
- 1 kostka margaryny,
- 25 dag cukru pudru
Opis przygotowania:
Margarynę utrzyj, dodaj cukier, żółtka oraz mąkę pszenną. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną z proszkiem, amoniakiem oraz pianę z białek i lekko wymieszaj. Ciasto podziel na 3 części. Do pierwszej dodaj orzechy, do drugiej kokos i olejek cytrynowy, a do trzeciej mak. Każdy placek upiec osobno w temp. 160 st przez ok. 20 min. Wyjmij i ostudź.
Przygotuj masę. Orzechy sparz mlekiem i ostudź. Margarynę utrzyj z cukrem pudrem na pulchną masę. Łyżką dodawaj orzechy ciągle ucierając. Przełóż placki. Pierwsze orzechowy, kokosowy, makowy. Ostatni polej polewą czekoladową.
Przygotuj masę. Orzechy sparz mlekiem i ostudź. Margarynę utrzyj z cukrem pudrem na pulchną masę. Łyżką dodawaj orzechy ciągle ucierając. Przełóż placki. Pierwsze orzechowy, kokosowy, makowy. Ostatni polej polewą czekoladową.
Komentarze (0)