Salmorejo
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 508
Składniki:
- 100 g szynki dojrzewającej w plastrach
- 60 ml oliwy z oliwek
- 6 pomidorów
- 3 kromki czerstwego chleba
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 łyżka octu sherry
- sól
Opis przygotowania:
Czerstwy chleb zalać 3 szklankami wody i moczyć go przez minutę. Po namoczeniu odcisnąć go ręcznie z nadmiaru wody i przełożyć do miski. Pomidory obrać ze skórki, pokroić na kawałki i dodać do odciśniętego chleba w misce. Następnie wlać do tego ocet sherry, oliwę z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i całość razem zmiksować mikserem na jednolitą masę. Wstawić ją do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie masę wyciągnąć i przelać do misek.
Szynkę pokroić w cienkie plastry i posypać nią potrawę. Jajka włożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić na kawałki i posypać nimi całość.
Szynkę pokroić w cienkie plastry i posypać nią potrawę. Jajka włożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić na kawałki i posypać nimi całość.
Komentarze (0)