Salmorejo

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 458
Salmorejo
fot. xurde (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 100 g szynki dojrzewającej w plastrach
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 6 pomidorów
  • 3 kromki czerstwego chleba
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 łyżka octu sherry
  • sól

Opis przygotowania:

Czerstwy chleb zalać 3 szklankami wody i moczyć go przez minutę. Po namoczeniu odcisnąć go ręcznie z nadmiaru wody i przełożyć do miski. Pomidory obrać ze skórki, pokroić na kawałki i dodać do odciśniętego chleba w misce. Następnie wlać do tego ocet sherry, oliwę z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i całość razem zmiksować mikserem na jednolitą masę. Wstawić ją do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie masę wyciągnąć i przelać do misek.

Szynkę pokroić w cienkie plastry i posypać nią potrawę. Jajka włożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić na kawałki i posypać nimi całość.

Komentarze (0)