Zupa truskawkowa z groszkiem ptysiowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2275
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki groszku ptysiowego
- 4 łyżki śmietany kremówki
- 4 liście mięty
Opis przygotowania:
Truskawki dokładnie umyć i obrać z szypułek (4 zostawić z szypułkami do dekoracji). Obrane truskawki zalać 1,5 l wrzącej wody, dodać cynamon, groszek ptysiowy, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny, cukier i zagotować. Następnie zupę zmiksować i przelać na talerz. Pozostawione truskawki pokroić w ćwiartki i dodać do całości. Śmietanę wyłożyć na wierzch, a wszystko udekorować listkami mięty.
Komentarze (0)