Zupa truskawkowa z groszkiem ptysiowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2275
Zupa truskawkowa z groszkiem ptysiowym
fot. _Nezemnaya_ / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki groszku ptysiowego
  • 4 łyżki śmietany kremówki
  • 4 liście mięty

Opis przygotowania:

Truskawki dokładnie umyć i obrać z szypułek (4 zostawić z szypułkami do dekoracji). Obrane truskawki zalać 1,5 l wrzącej wody, dodać cynamon, groszek ptysiowy, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny, cukier i zagotować. Następnie zupę zmiksować i przelać na talerz. Pozostawione truskawki pokroić w ćwiartki i dodać do całości. Śmietanę wyłożyć na wierzch, a wszystko udekorować listkami mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów