Deser lodowo-śmietanowy z kawą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1131
Składniki:
- 300 ml śmietany kremówki
- 200 g lodów waniliowych
- 200 g lodów kakaowych
- 150 ml wody
- 4 ziarna kawy do dekoracji
- 2 łyżeczki mielonej kawy
- 2 rurki waflowe do dekoracji
- 2 listki świeżej mięty do dekoracji
- 2 łyżki polewy czekoladowej
- 1 łyżka cukru pudru
Opis przygotowania:
Kawę mieloną przesypać do filiżanki. Zagotować wodę w czajniku i zalać nią kawę w filiżance. Następnie przestudzić i ochłodzić w lodówce. Do pucharków deserowych przełożyć lody kakaowe oraz waniliowe i poleć je polewą czekoladową. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na puszystą pianę i dodać do składników w pucharku. Całość polać łyżeczką zmrożonej wcześniej kawy, a wszystko udekorować rurką waflową, miętą oraz całymi ziarnami kawy.
Komentarze (0)