Ciastka ananasowe z dżemem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2447
Składniki:
- 400 g ananasa w zalewie (kostka)
- 250 g mrożonego ciasta francuskiego
- 200 g dżemu truskawkowego
- 0,5 szklanki letniej wody
- Na lukier:
- 100 g cukru pudru
- 1 białko jajka
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
Opis przygotowania:
Ananasy osączyć z zalewy. Ciasto francuskie rozmrozić, przełożyć na stolnicę i wysmarować letnią wodą. Z wysmarowanego ciasta wyciąć odpowiednią foremką małe ciastka i przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Dodać do tego osączone z zalewy ananasy i posmarować same brzegi ciasta dżemem truskawkowym. Następnie całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na zloty kolor.
Przygotować lukier: białko jajka utrzeć łyżką z cukrem pudrem na konsystencję gęstej śmietanki, wlać do tego sok cytrynowy i ponownie ucierać przez ok. minutę. Gotowym
lukrem polać przestudzone ciastka.
Przygotować lukier: białko jajka utrzeć łyżką z cukrem pudrem na konsystencję gęstej śmietanki, wlać do tego sok cytrynowy i ponownie ucierać przez ok. minutę. Gotowym
lukrem polać przestudzone ciastka.
Komentarze (1)
Świetny przepis, a zwłaszcza kiedy widzę tą fotkę leci mi ślinka i mam chęć na zrobienie tych ciastek. Uwielbiam dżem truskawkowy (wypróbowany tylko kupuję z Pińczowa - z firmy z tradycjami :) i dodaję nieco więcej niż zalecacie w przepisie. Jak zrobię dołączę zdjęcie... uff aby się udały. Pozdrawiam.