Mysore Pak
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2701
Składniki:
- 2 szklanki mąki z ciecierzycy
- 2 szklanki cukru
- 2 liście bananowca
- 1 szklanka klarownego masła Ghee
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 0,5 szklanki wody
Opis przygotowania:
Liście bananowca sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Mąkę z ciecierzycy wymieszać z masłem Ghee. Wodę przelać do rondla, wsypać do tego cukier i gotować na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, tworząc syrop. Wtedy zmniejszyć ogień i dodać do tego wymieszaną mąkę z masłem. Całość dokładnie wymieszać, aby nie było grudek i gotować do czasu, aż składniki utworzą gęstą masę. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na wysmarowany oliwą z oliwek papier do pieczenia na tacy. Składniki na tacy wyrównać łopatką i dokładnie przestudzić. Potem pozbawić je papieru do pieczenia i przełożyć na sparzone wcześniej liście bananowca.
Komentarze (0)