Tonkatsu
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1730
Składniki:
- 3 kotlety schabowe
- 2 jajka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 150 ml sosu chili słodko-pikantnego
- 1,5 szklanki panierki Panko
- 1 ćwiartka białej kapusty
- 1 łyżeczka cukru
- 1 zielony ogórek
- sól
- pieprz czarny mielony
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Kapustę białą oraz ogórka umyć i osączyć z wody. Kapustę wraz z ogórkiem zszatkować razem na tarce jarzynowej o grubych oczkach do miski. Warzywa te skropić sokiem cytrynowym, oprószyć je szczyptą soli oraz cukrem i dobrze wymieszać. Wymieszane składniki odstawić na 30 minut i wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i przełożyć na talerz. Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz przesypać panierkę Panko. Kotlety schabowe rozbić tłuczkiem na grubość 1 cm, oprószyć je szczyptą soli, mielonym czarnym pieprzem i panierować je najpierw w roztrzepanych jajkach a potem w panierce. Panierowane mięso włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć je na średnim ogniu do miękkości mięsa. Gotowe ściągnąć z patelni, osączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do składników na talerzu. Przed podaniem mięso polać słodko-pikantnym sosem chili.
Komentarze (0)