Tonkatsu

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1464
Tonkatsu
fot. mdid / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 kotlety schabowe
  • 2 jajka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 150 ml sosu chili słodko-pikantnego
  • 1,5 szklanki panierki Panko
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 zielony ogórek
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Kapustę białą oraz ogórka umyć i osączyć z wody. Kapustę wraz z ogórkiem zszatkować razem na tarce jarzynowej o grubych oczkach do miski. Warzywa te skropić sokiem cytrynowym, oprószyć je szczyptą soli oraz cukrem i dobrze wymieszać. Wymieszane składniki odstawić na 30 minut i wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i przełożyć na talerz. Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz przesypać panierkę Panko. Kotlety schabowe rozbić tłuczkiem na grubość 1 cm, oprószyć je szczyptą soli, mielonym czarnym pieprzem i panierować je najpierw w roztrzepanych jajkach a potem w panierce. Panierowane mięso włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć je na średnim ogniu do miękkości mięsa. Gotowe ściągnąć z patelni, osączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do składników na talerzu. Przed podaniem mięso polać słodko-pikantnym sosem chili.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów