Dhokla
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2733
Składniki:
- 2 szklanki mąki z ciecierzycy
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki mielonej gorczycy
- olej do smażenia
Opis przygotowania:
Mąkę z ciecierzycy przesypać do miski i wymieszać z sodą, solą oraz kurkumą. Wlać do tego jogurt, olej i całość dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć na blachę do pieczenia, wyrównać łopatką, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec przez 4 minuty. Po tym czasie wyciągnąć, pokroić w kwadraty 4 x 4 cm, oprószyć mieloną gorczycą i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu, po czym ściągnąć, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)