Jollof rice

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 5050
Jollof rice
fot. secretlondon123 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 czerwona papryka chili
  • 1 szklanka ryżu Basmati
  • 1 łyżeczka curry
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżąca wodą i osączyć z jej nadmiaru. Cebule obrać ze skóry, posiekać drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu na średnim ogniu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną drobno papryczkę chili i dusić pod przykryciem przez 30 sekund. Potem wsypać do tego curry oraz gałkę muszkatołową i dodać przecier pomidorowy. Następnie składniki dokładnie wymieszać, po czym wsypać do tego ryż i wlać bulion warzywny. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować do czasu, aż ryż wchłonie całą zawartość płynu. Wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów