Jollof rice
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5050
Składniki:
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 czerwona papryka chili
- 1 szklanka ryżu Basmati
- 1 łyżeczka curry
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżąca wodą i osączyć z jej nadmiaru. Cebule obrać ze skóry, posiekać drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu na średnim ogniu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną drobno papryczkę chili i dusić pod przykryciem przez 30 sekund. Potem wsypać do tego curry oraz gałkę muszkatołową i dodać przecier pomidorowy. Następnie składniki dokładnie wymieszać, po czym wsypać do tego ryż i wlać bulion warzywny. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować do czasu, aż ryż wchłonie całą zawartość płynu. Wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)