Tomatillo (zupa)
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2473
Składniki:
- 200 g mrożonej kukurydzy
- 6 zielonych pomidorów
- 4 czerwone pomidorki cherry
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- 2 placki tortilli
- 2 dojrzale awokado
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka ryżu Basmati
- 2 łyżki miodu lipowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 zielona papryka
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz awokado umyć i osaczyć z wody. Kukurydzę rozmrozić. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Pomidory zielone pokroić w kostkę. Pomidorki cherry pokroić w ćwiartki. Placki tortilli pokroić w cienką słomkę. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Następnie cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojoną paprykę i rozmrożoną kukurydzę. Składniki oprószyć mielonym kminkiem, kolendrą i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu, po czym dodać do tego pokrojone zielone pomidory. Wszystko zalać bulionem warzywnym dodać do tego miód lipowy, sok z limonki, całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i gotować do miękkości składników. Kiedy zmiękną, ściągnąć je z ognia i przelać do ryżu na talerzu. Następnie dodać do tego pokrojone czerwone pomidorki, awokado oraz pokrojone placki tortilli. Gotową zupę oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze (0)