Tomatillo (zupa)

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2216
Tomatillo (zupa)
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g mrożonej kukurydzy
  • 6 zielonych pomidorów
  • 4 czerwone pomidorki cherry
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 placki tortilli
  • 2 dojrzale awokado
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka ryżu Basmati
  • 2 łyżki miodu lipowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 zielona papryka
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz awokado umyć i osaczyć z wody. Kukurydzę rozmrozić. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Pomidory zielone pokroić w kostkę. Pomidorki cherry pokroić w ćwiartki. Placki tortilli pokroić w cienką słomkę. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Następnie cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojoną paprykę i rozmrożoną kukurydzę. Składniki oprószyć mielonym kminkiem, kolendrą i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu, po czym dodać do tego pokrojone zielone pomidory. Wszystko zalać bulionem warzywnym dodać do tego miód lipowy, sok z limonki, całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i gotować do miękkości składników. Kiedy zmiękną, ściągnąć je z ognia i przelać do ryżu na talerzu. Następnie dodać do tego pokrojone czerwone pomidorki, awokado oraz pokrojone placki tortilli. Gotową zupę oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów